Cheesy Hash Browns

English Recipe

(4 servings)

Hash browns:

3 cups shredded potatoes (7-9 potatoes)

4 cups chopped broccoli

Cheese sauce:

2 small potatoes ( i use red potatoes), chopped

1/4 yellow or red onion, chopped

2 cloves garlic

1 medium carrot, chopped

2 tbsp miso

1 ss lemon juice

1/4 tsp salt

1/2 tsp smoked paprika

1/4 tsp cayenne (optional)

1 tsp paprika

1 tsp garlic powder

1 tsp onion powder

1/2 cup nutritional yeast

2 cups water

Directions:

  1. Boil about 7-9 potatoes for 7-10 minutes. You don’t want the potatoes too soft. You need to be able to shred them afterwards. Rinse the potatoes in cold water to cool. Now shred the potatoes, you should have 3 cups shredded potatoes.
  2. Make the cheese sauce by adding 2 cups of water to a saucepan and bring to a boil. Chop up potatoes, onion carrot and garlic. Add your potatoes, carrot, onion and garlic to the boiling water. Reduce heat and let simmer for approximately 10 minutes.
  3. Add your cooked veggies and water into a high speed blender. Now add in the rest of the ingredients for the cheese sauce. Blend until smooth.
  4. Preheat oven to 400 degrees and grab a 9×9 baking pan. Chop the broccoli. Add the chopped broccoli, shredded potatoes and half of the cheese sauce and stir it together. Top with the rest of the cheese sauce.
  5. Cook uncovered for 40 minutes in the oven. Enjoy!

Norwegian Recipe

(4 porsjoner)

Hash browns:

7 dl raspet potet (ca. 7-9 poteter)

1 L brokkolibuketter

Ostesaus:

2 poteter

1/4 rødløk

2 hvitløksfedd

1 gulrot

2 ss hvit Miso Paste (får på internasjonal matbutikk)

1 ss sitronsaft

1/4 ts salt

1/2 ts røkt paprika krydder

1/4 cayennepepper

1 ts paprika krydder

1 ts hvitløkpulver

1 ts løkpulver

1 dl næringsgjær (fås på helsekost)

5 dl vann

Instruksjoner:

  1. Hash Browns: Kok 7-9 poteter i ca. 7-10 minutter. Potetene skal ikke overkokes, du skal kunne raspe dem etterpå. Skyll potetene i kaldt vann og rasp dem. Du skal ha ca. 7 dl raspet potet.
  2. Ostesausen: Kok opp 5 dl vann. Kutt opp potetene, rødløken, gulroten og hvitløken. Ha grønnsakene over i det kokende vannet la småkoke i ca. 10 minutter.
  3. Når grønnsakene er ferdigkokte har du dem i en høyhastighetsblender. Tilsett resten av ingrediensene til ostesausen og kjør til en jevn kremet ostesaus.
  4. Sett stekovnen på 200C. Gjør klar en ildfast form. Ha brokkolibukettene, den raspede poteten og halvparten av ostesausen i den ildfaste formen og bland sammen til alt er dekket av ostesausen. Topp med resten av ostesausen.
  5. Stek i ca. 40 minutter, nyt!
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Leave a Comment