Chili sin carne //

Recipe // English

This recipe makes at least 4 servings. 

Ingrediens:

  • 1 can drained and rinsed kidney beans
  • 1 can drained and rinsed navy beans
  • 2 Tbsp. minced garlic
  • 1 cup chopped onion
  • 1/2 cup chopped celery
  • 1/2 cup chopped carrots
  • 1 cup diced cremini mushrooms
  • 1/2 cup diced red bell pepper
  • 1/2 cup diced poblano pepper
  • 1 cup of vegetable broth
  • 1 can (700ml) diced tomatoes
  • 4 Tbsp. tomato paste
  • 2 Tbsp. chilli powder
  • 2 tsp cumin
  • 1 Tsp oregano
  • 1⁄2 tsp salt
  • 1/2 tsp pepper
  • Rice for 4 persons
  • 4 handfuls fresh cilantro

This is how you do it: 

  1. In a big non-stick pot sauté garlic and onions for 3-5 min.
  2. Add the rest of the veggies, beans, to- matoes, tomato paste, spices, and vegetable broth. Stir until everything is well combined.
  3. Cover and gently simmer over low heat for 20 minutes stirring occasionally.
  4. Cook the rice according to the directions on the package you have.
  5. Take the lid off and simmer uncovered until the veggies are cooked through (15 minutes).
  6. Transfer about 1/2 of the chilli into a blender and pulse a few times (you don’t want to blend this into a paste). Then trans- fer back into the pot and mix in with the rest of the chilli and bring to a boil.
  7. Now its done! Serve with a handful fresh cilantro.

Recipe // Norwegian

Til 4 porsjoner trenger du:

  • 1 hermetikkboks kidney bønner
  • 1 hermetikkboks hvite bønner
  •  2 hermetikkbokser grov hakkede tomater
  • 2 ss. finhakket hvitløk
  • 2 stk gul hakket løk
  • 1 dl. selleri hakket i terninger
  • 1 dl. gulrøtter hakket i terninger
  • 3 dl sjampinjong hakket i terninger
  • 1 dl. grønn paprika hakket i terninger
  • 1 dl. rød paprika hakket i terninger
  • 1 terning grønnsaksbuljong utblandet i 2,5 dl. vann
  • 4 ss. Tomatpuré
  • 2 ss. spisskumen
  • 1 ts. Oregano
  • 1 ts. salt
  • 1 ts. pepper
  • 400 gram brun ris
  • Smak til med chili og fersk koriander.

 

Slik gjør du det:

1. Ha løken og hvitløken i en stekepanne sammen med én ss. Olivenolje. Stek løken til den er blank i ca. 3-5 minutter.

2. Tilsett resten av grønnsakene, bønnene, hakkede tomater, tomatpuré, krydderet og buljongvannet. Stek i 5 minutter og la den småputre på lav varme i 20 minutter.

3. Sett ris på kok, etter anvisning på pakken.

4. Hell ca. halve chilien i en blender (eventuelt bruk stavmikser) og blend i noen sekunder (du vil ikke mose chilien til en saus, så ikke blend for lenge). Hell halve chilien tilbake sammen med den andre halvdelen og bland dem god sammen.

5. Server med en håndfull fersk koriander og ris.

Enjoy!

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Leave a Comment