Snickers bars // snickers barer

ENGLISH RECIPE

First Layer – Base

1 cup gluten free Oats, blended into flour

6 dates

2 tbsp of the caramel layer

1-3 tbsp water if needed

Second layer – Cream layer

½ cup coconut cream (the thick part of a chilled coconut can)

2/3 cup cashew (soaked)

½ cup oat flour (Or almond flour)

2 tbsp maple syrup (or agave syrup)

½ tsp vanilla extract

Third layer – Caramel Layer

1/3 cup maple syrup (or agave syrup)

½ cup coconut milk

3 tbsp stevia sweetner

¼ cup smooth peanut butter

½ tsp salt

4 tbsp peanuts

1 tsp maca powder (Optional) – mine is from ISWARI, gives a natural caramel flavor.

Top layer – Melted chocolate

150 g dark vegan chocolate

Instructions

  1. Boil the cashews in water for 15-20 minutes or until they are soft.
  2. Caramel layer: Put all ingredients for the caramel layer (except the peanuts) into a saucepan and bring to a boil. Stir with a whisk and let simmer on low heat for about 10-15 minutes until the mixture gets thicker. Set aside.
  3. Base layer: Blend your oats until you have oat flour. Then add the 2 tbsp of caramel mixture in the blender or food processor and blend into a nougat paste. It should be sticky but thick enough to press into an even layer. Press the base layer eavenly into a bread pan.
  4. Cream layer: Process all ingredients in your high-speed blender or food processor until smooth and creamy. Pour the cream layer onto the base layer and put the pan into your freezer until the layer is firm (approx one hour).
  5. Pour the caramel layer onto the cream layer, place the peanuts on top, and put the pan back into the freezer for about 30 minutes.
  6. Melt the dark chocolate and pour it over the caramel layer, place in the freezer for 1-2 hours. Cut the bars into wanted size and your snicker bars are ready!

NORWEGIAN RECIPE

Første lag – Basen

2,5 dl glutenfri havregryn (Malt til mel I blenderen)

6 dadler

2 ss av karamell laget

1-3 ss vann om nødvendig

Det andre laget– Snickers kremen

1,2 dl kokosnøtt krem (det tykke øverste laget av kokosmelken)

1,5 dl cashewnøtter (bløtlagt)

1 dl havremel eller mandelmel

2 ss lønnesirup

½ ts vanilje ekstrakt

Tredje lag – Karamell laget

1 dl lønnesirup

1,5 dl kokosmelk

3 ss sukrin gold (eller annen stevia søtning)

½ dl panøtt smør (evt. annet type nøttesmør)

½ ts salt

4 ss peanøtter til topping

1 ts maca pulver (gir en karamellaktiv smak, men kan sløyfes om du ikke har)

Fjerde lag – Smeltet sjokolade

150 g vegansk mørk sjokolade

Instruksjoner

1. Kok cashewnøttene i 15-20 minutter til de er myke.

2. Karamellag: Ha alle ingrediensene til karamellaget (unntatt peanøttene) i en kasserolle og kok opp. La karamellen simre på lav varme i ca 10-15 minutter til den tykner. (Viktig å røre godt om). Sette til side.

3. Baselag: Ha havregrynen i en blender og mal dem til de blir havremel. Deretter tilsettes 2 ss av karamellblandingen i en høyhastighetsblender/ kjøkkenmaskinen, rør om til det blir en deig.  Deigen bør være klebrig og tykk nok til å presses ned i brødformen. Trykk så baselaget jevnt i en brødform dekket med bakepapir.

4. Kremlaget: Ha alle ingrediensene i en høyhastighetsblender/kjøkkenmaskin og blend til en glatt krem.  Hell kremlaget over baselaget i brødformen og sett i fryseren i ca. 1 time.

5. Når det har gått en time, hell karamell laget over krem laget og press peanøttene på toppen. Sett formen tilbake i fryseren i ca 30 minutter til karamellen stivner.

6. Smelt den mørke sjokolade og hell den over karamellaget, sett i fryseren i 1-2 timer. Kutt snickerskaken  i snickers barer (fungerer best med en varm kniv) og du er ferdig!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Leave a Comment