Spagetthi & Mushroom Balls

ENGLISH RECIPE

Spagetthi & Mushroom Balls covered in the best sun-dried tomato sauce!

Ingredients (4 servings)

For the mushroom balls:

400g mushrooms

1 medium onion

1 tablespoon reduced sodium soy sauce

1 can (400g) chickpeas drained

1 tablespoon corn flour

2 tablespoons water

1 cup plain breadcrumbs

1 tablespoon oregano

1 tbsp basil

1 tablespoon nutritional yeast

1/4 teaspoon salt

1 tablespoon water + more if needed

For the sun-dried tomato sauce:

2 cup of halved cherry tomatoes

1 cup of sun-dried tomatoes

3 clove of garlic

4 tbsp toasted pine nuts

4 tbsp nutritional yeast

2 handfuls of fresh basil

2 tsp oregano

8 tbsp water

salt, pepper

Assemble:

280g Spagetti

Instructions

  1. Preheat the oven to 350 degrees F. Line a sheet pan with parchment paper.
  2. Roughly chop the mushrooms and dice the onion. In a medium pan, heat 1 teaspoon water over medium heat. Once hot, add the mushrooms, onion and 1 tablespoon soy sauce. Saute for 5 minutes, or until mushrooms are softened. Drain excess liquid.
  3. Combine chickpeas, corn flour, breadcrumbs, oregano, basil, nutritional yeast, salt, and sauteed onion and mushrooms in a food processor with a standard blade attachment. Pulse until mostly broken down. Some small bits of chickpea or mushroom should still exist. Add the additional tablespoon of water if the mixture won’t hold together.
  4. Use clean hands to roll the meatball mixture into balls. Line up the meatballs on the sheet pan.
  5. Bake for 30 minutes in a 350-degree oven, flipping meatballs over halfway through. They are done when lightly browned on the outside and no longer mushy on the inside.
  6. While the «meat» balls are baking, make your sun-dried tomato sauce by adding all the ingredients to a blender and blend until smooth.
  7. Cook your pasta according to package instructions.
  8. Serve you spagetti with the sun-dried tomato sauce and «meat» balls.

 

 

NORWEGIAN RECIPE

Plantebaserte «kjøttboller» laget av sopp og kikerter. Serveres med verdens beste tomatsaus laget av soltørkede tomater!

Ingredienser (4 porsjoner)

Soppbollene:

400g sjampinjong

1 gul løk

1 ss soyasaus

1 boks kikerter (400g)

1 ss potetmel

2 dl brødsmuler (krutonger)

1 ss oregano

1 ss basilikum

1 næringsgjær (fås på helsekost)

1/4 ts salt

2 ss vann + mer om nødvendig

Tomatsausen:

5 dl cherrytomater

2 dl soltørkede tomater

3 hvitløksfedd

4 ss ristede pinjekjerner

4 ss næringsgjær

2 håndfuller fersk basilikum

2 ts oregano

8 ss vann

salt og pepper

Tilbehør:

280g Spagetti

Slik gjør du det:

  1. Sett stekovnen på 200C. Gjør klart et stekebrett med bakepapir.
  2. Kutt opp sopp og løk. Stek i en ss med vann og en ss med soyasaus i noen minutter til løken er blank og soppen myk.
  3. Ha den ferdigstekte soppen og løken sammen med resten av ingrediensene til soppbollene i en kjøkkenmaskin med kniver. Ikke kjør deigen for hardt, du vil ha noen biter sopp og kikerter i soppbollene.
  4. Rull deigen i små pingpongballer og plasser dem på stekebrettet dekket med bakepapir.
  5. Stek i ca 15 minutter, snu bollene og stek i 15 minutter til. Bollene er ferdig når de får en brun stekeskorpe.
  6. Mens soppbollene steker lager du tomatsausen. Ha alle ingrediensene til tomatsausen i en blender og kjør til alle klumper er borte. Smak til med salt og pepper.
  7. Kok pastaen som anvist på pakken.
  8. Server soppbollene med tomatsaus og spaghetti.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Leave a Comment