Sweet potato coconut curry soup // Søtpotetsuppe med curry og kokosmelk

English recipe //

You need:

  • 1 medium white onion, diced
  • 4 cloves garlic minced
  • 1 cup Bamboo shoots
  • 1 large sweet potato, cubed
  • 1/2 Aubergine
  • 1/2 Cauliflower
  • Fresh coriander (or dried)
  • 2 Tbsp yellow curry powder (or curry paste)
  • 1/4 tsp chipotle (or cayenne) powder*
  • 3/4 tsp sea salt + 1/2 tsp pepper
  • 3 cups coconut milk (either light coconut milk or plain coconut beverage)

What you need to do:

  1. Start the soup by sweating the onions in a large pot over medium heat in 1/2 Tbsp coconut (or olive/canola) oil. Cook for a few minutes and then add garlic and stir.
  2. Season with 1/4 tsp each salt and pepper and stir. Add sweet potatoes, curry powder, chipotle (or cayenne) and stir. Cook for 5 minutes, stirring frequently.
  3. Add 1/4 tsp more salt, pepper, the coconut milk.
  4. Bring to a simmer and then reduce heat to low. Simmer for 25 minutes more.
  5. At the end of 25 minutes, taste and adjust seasonings as needed.
  6. Then puree using an immersion blender, food processor or blender. Transfer back to the pot and add the veggies (cauliflower, red pepper and aubergine).
  7. Cook for 10 more minutes.
  8. Will keep in the fridge for several days and the freezer for a month or so.

And you are done, enjoy!

 

Norwegian recipe //

Dette trenger du:

  • 1 medium gul løk
  • 4 fed hvitløk
  • 2 dl Bambusskudd
  • 1 stor søtpotet kuttet i biter
  • 1/2 Aubergine
  • 1/2 blomkål
  • Fersk koriander (evt. tørket)
  • 2 ss gult curry powder (evt. curry paste)
  • 3/4 ts chipotle (evt. cayenne pepper).
  • 3/4 ts hav salt + 1/2 ts pepper
  • 7 dl kokosmelk

 

Slik gjør du det:

  1. Start med å surre løken i en stekepanne på medium varme med 1/2 ss kokosmelk. Stek løken i noen minutter, tilsett hvitløken og stek i noen minutter til.
  2. Dryss over en klype salt og pepper og tilsett søtpoteten, curry powder, cayennepepper og stek i 5 minutter.
  3. Tilsett kokosmelken.
  4. La suppen koke opp og reduser til lav varme. La suppen småkoke i  25 minutter eller mer.
  5. På slutten av de 25 minuttene smaker du til med mer salt, pepper eller cayennepepper.
  6. Nå skal du lage suppe av det hele, bruk en stavmikser, foodprosessor eller blender.
  7. Hell suppen tilbake til kasserollen og tilsett grønnsakene (aubergine, blomkål og rød paprika). Kok opp i noen minutter til grønnsakene er myke.
  8. Dryss over litt fersk koriander og lime.
  9. Suppen holder seg i kjøleskapet i flere dager, og i fryseren i en måned eller to.

Ferdig! Nyt.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

1 thought on “Sweet potato coconut curry soup // Søtpotetsuppe med curry og kokosmelk”

Leave a Comment